Een afstandsmeter kan meerdere benamingen hebben. Zo wordt het kleine apparaatje ook wel laserafstandsmeter of laser meter genoemd. De meter wordt voornamelijk in de bouw gebruikt om nauwkeurig metingen uit te kunnen voeren. Naast afstand meten kun je vaak ook oppervlakte-, indirecte- en volume metingen. Hoe meet je afstand met de afstandmeter? Het apparaat stuurt een laserstraal naar het punt wat gemeten moet worden. Vervolgens kaatst de laser terug in het apparaat. De tijd van de weerkaatsing wordt berekend en dit resulteert in een zeer nauwkeurig meetresultaat.

leica disto

De meest nauwkeurige metingen!

Wil jij een afstandsmeter kopen? Een afstandsmeter is vele malen nauwkeuriger dan andere ultrasonische meetapparatuur. Ultrasonische meetapparaten meten doen metingen door middel van geluidsgolven. De apparaten kunnen onnauwkeurige meet resultaten geven.

Dit komt doordat de geluidsgolven door objecten gereflecteerd worden. Daarnaast hebben de ultrasonische meters slechts een bereik van 20 meter. Bij afstandsmeters met lasers kunnen die afstanden oplopen tot wel 200 meter. Bovendien zijn die metingen vaak vele malen nauwkeuriger.

afstand meter

Welke metingen kan ik uitvoeren met een afstandsmeter?

De afstandsmeter is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan een zeer eenvoudig model afstand meten, oppervlakte metingen en volumemetingen doen.

Als je kiest voor een geavanceerd model kun je vaak ook hellingen en hoogtes meten of continu meten. Sommige varianten beschikken zelfs over Bluetooth en camera. Zo kun je de metingen eenvoudig doorsturen naar je smartphone of laptop. Hieronder lichten we de functies verder toe.

afstand meten

Uitzetfunctie

Hierbij kun je twee verschillende afstanden invoeren. Afstand A en afstand B. Vervolgens kun je die gebruiken om af te trekken van gemeten lengte. Op het display kun je de uitzetmaat en de richtingspijl aflezen.

Hoogteprofiel meting

Bij een hoogtemeting richt je het instrument op een meetpunt. Vervolgens kun je de hoogteverschillen van andere punten ten opzichte van het eerste meetpunt meten. Het lengteprofiel kan bepaald worden op basis van de hoogteverschillen en de horizontale afstanden.

Hoogtemeting

Met een afstandmeter met hoogtemeting functie kun je hoogten meten van bomen of bijvoorbeeld een gebouw. Dit zijn dingen die niet direct een geschikt reflecterend meetpunt hebben, maar met deze functie is dat geen enkel probleem. Je richt de meter eerst op de grond onder het punt dat je graag wilt meten. Dan richt je het apparaat op het hoogste punt en voilà! Het display geeft de exacte hoogte aan.

Pythagoras functie

Met de Pythagoras functie kun je hoogtemetingen doen door middel van een driehoekmeting.

laser afstandsmeter

Dubbele hellingmeter

Wil je de helling van een dak berekenen? Dan heb je een afstandsmeter nodig met een dubbele hellingmeter functie.

Je doet als het ware twee verschillende afstandsmetingen uit waardoor de helling automatisch gemeten kan worden. Op het display krijg je te zien wat de afstand tussen de twee gemeten punten en wat de helling is.

Oppervlakte meting

Wil je de oppervlakte van een muur, grond of een bepaalde ruimte weten? Dan kun je gebruik maken van deze handige functie. Hiermee doe je slechts drie metingen en vervolgens wordt de oppervlakte automatisch uitgerekend.

Schilders functie

Met deze handige functie kun je zonder dat je meetresultaten hoeft op te schrijven het totale wandoppervlakte van een kamer meten. Meet de lengte van een bepaalde wand en je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt optellen of aftrekken. Vervolgens kun je de kamerhoogte meten. Dit wordt vermenigvuldigd met de lengte die je eerder berekend hebt.

Driehoek- en kamerfunctie

Deze functie helpt je bij het berekenen van de oppervlakte in een ruimte die bijvoorbeeld onregelmatig gevormd is. Je kunt de ruimte als het ware in denkbeeldige driehoeken verdelen. Vervolgens kun je aan de hand van slechts drie metingen de oppervlakte bepalen.

laser meter

Min max meting

Eeen minimum meting is ideaal wanneer je bijroobeeld loodrecht naar een wand wilt meten.

De max meting kan onder andere gebruikt worden voor het vaststellen van kamerdiagonalen.

Hellingmetingen

Met de hellingmeter functie kun je hellingen tot 360 graden meten. Deze functie is onmisbaar wanneer je bijvoorbeeld het afschot of de helling van daken wilt meten.

Smart Horizontal Mode

Met de helling kun je de horizontale afstand bepalen. Zelfs wanneer het object niet direct horizontaal kan worden gemeten. Deze functie is zeer handig wanneer er zich obstakels tussen de metingen bevinden, zoals: wanden of mensen.

Tot slot

De afstandsmeter is de onmisbare tool voor iedere klusser. Maar ook voor de doe-het-zelver wordt het vaak gebruikt. Wil je de woonkamer een nieuw kleurtje geven? Met een afstandsmeter weet je precies hoeveel liter verf je nodig hebt!