Wanneer we kijken naar dekbedovertrekken dan kun je kiezen tussen veel verschillende materiaalsoorten. Katoen Satijn, Flanel, Katoen of Satijn? Wat zijn de voor- en nadelen van deze materialen en welke kun je het beste kiezen? In mijn blog zet ik de eigenschappen voor je op een rijtje, zodat je de juiste keuze kunt maken!

Wil je dekbedovertrekken kopen? Bekijk dan de achterliggende pagina!

dekbedovertrek

#1 Het katoenen dekbedovertrek

Er worden tegenwoordig steeds meer materiaalsoorten gebruikt voor dekbedovertrekken, maar op nummer 1 staat nog steeds het dekbedovertrek van katoen. Er wordt veel van geproduceerd, dit houdt de kosten ook nog eens relatief laag. De kwaliteit van het katoen is volledig afhankelijk van de manier waarop het wordt geweven. Hoe meer garen er gebruikt wordt, hoe hoger de kwaliteit van het katoen. Hier is dan ook de prijs op gebaseerd. Katoen is een natuurlijk product dat groeit uit de katoenplant. Het is zachte en luchtdoorlatende stof. Ik heb de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Het materiaal ademt
 • Het materiaal neemt vocht op
 • Het voelt lekker koel aan
 • Relatief goedkoop
 • Soepel
 • Zeer geschikt voor de warme zomernachten!

Nadelen

 • Zeer krimp- en kreukgevoelig
 • Goedkope varianten voelen soms ruw aan
dekbedovertrekken

#2 Het flanellen dekbedovertrek

Flanel wordt naast pyjama’s en overhemden ook veel gebruikt voor dekbedovertrekken. Het materiaal wordt niet gekozen vanwege goede kwaliteit, maar vooral voor de warmte. Ben je een echte koukleum? Dan kan het flanellen dekbedovertrek wel eens de beste uitkomst zijn voor jou! De basis vezels van flanel bestaan vaak uit wol of katoen, maar het kan ook gemaakt worden van synthetische vezels. Daarnaast is het ook mogelijk om flanel samen te stellen met verschillende soorten vezels. Ook hierbij geldt: de kwaliteit is afhankelijk van het aantal garen dat gebruikt wordt. Hoe meer garen? Des te fijner het materiaal. Eén kant van de stof wordt altijd geruwd. Hierdoor voelt het zacht aan. Ook hier heb ik de voor- en nadelen weer op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Heeft het vermogen om zich aan te passen aan je lichaamstempratuur
 • Voelt zacht en warm aan
 • Het materiaal weert kou
 • Ideaal tijdens de koude wintermaanden!

Nadelen

 • Te warm voor sommige mensen

Bij Dekbedovertrekken & Zo vind je verschillende dekbedden van dit materiaal. Kies voor een dekbedovertrek voor één persoon, twee personen of een Lits Jumeax!

Materiaal dekbedovertrek

#3 Een dekbedovertrek van katoen satijn

Satijn, iedereen kent het wel. Een prachtige luxe gladde stof. Naast dekbedovertrekken wordt het ook gebruikt voor lingerie en bruidskleding. Dit komt door de luxueuze uitstraling. Of materiaal wel of geen satijn is afhankelijk van de manier van weven. Satijn kan zowel van synthetische als natuurlijke materialen gemaakt zijn. Bij katoen wordt er gebruik gemaakt van één inslagdraad en één kettingdraad. Wanneer men katoen satijn maakt wordt er gebruik gemaakt van één kettingdraad en vier inslagdraden. Deze manier van weven zorgt ervoor dat het garen zeer dicht tegen elkaar aan komen te liggen. Hierdoor profiteer je van een zeer fijne kwaliteit.

Voordelen:

 • Subtiele glans
 • Luxere uitstraling dan normaal katoen
 • Neemt vocht op
 • Het materiaal ademt
 • Het is goed voor huid en haar
 • Voelt koel en soepel aan

Nadelen:

 • Kan glibberig aanvoelen
 • Prijs is relatief hoog door intensief productieproces
dekbedovertrek in verschillende materialen

#4 Een dekbedovertrek van Percal Katoen

Percal is een materiaalsoort die al jaren bestaat en oorspronkelijk uit Perzië komt. Percal lijkt op satijn door het gladde en zachte uiterlijk. Wel kun je het materiaal gezien de kwaliteit boven zowel katoen als satijn plaatsen. Er wordt een platbinding weeftechniek gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het garen zeer dicht op elkaar zijn geweven. Door de weeftechniek krijg je een zeer fijne kwaliteit stof die soepel aanvoelt. Indien er meer dan 200 draden per inch zijn gebruikt mag het katoen de naam Percal dragen.

Voordelen:

 • Voelt zacht en soepel aan
 • Luxueuze uitstraling’

Nadelen:

 • Relatief goedkoop
Dekbedovertrek satijn

#5 Een dekbedovertrek van gemengd katoen

Dekbedovertrekken van gemend katoen is iets wat we steeds vaker zien. Gemengd katoen bestaat vaak uit een samenstelling van polyester en katoen. De kwaliteit van het materiaal kun je tussen katoen en micropercal plaatsen. Gemengd katoen wordt gemaakt van polyester en katoen. Hoe hoger het percentage katoen, hoe natuurlijker het product is. Is er meer polyester dan katoen toegevoegd, dan lijkt het materiaal meer op micropercal.

Voordelen:

 • Het materiaal neemt vocht op
 • Het materiaal heeft ademende eigenschappen
 • Soepel van stof
 • Strijkvrij
 • Relatief goedkoop

Nadelen:

 • Het materiaal kan zweterig aanvoelen door de synthetische invloeden
 • Het materiaal kan gaan pillen
katoenen dekbedovertrek

#6 Een dekbedovertrek van microvezel

Een dekbedovertrek van microvezel is in sommige opzichten vergelijkbaar met een dekbedovertrek van katoen. De populariteit van de microvezel dekbedovertrekken neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Dit komt door de relatief lage prijzen. Het materiaal is gemaakt van een combinatie van polyamide en polyester. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen:

 • Voelt heerlijk zacht aan
 • Licht in gewicht
 • Strijkvrij
 • Krimpt niet
 • Vochtregulerend
 • Droogt snel

Nadelen:

 • Het is een dunnere materiaalsoort
 • Materiaal kan gaan pillen
 • Kan zweterig aanvoelen