Hoe kies je het juiste laserwaterpas instrument?

Met de grote selectie van bouwlasers die tegenwoordig beschikbaar is, kan het een zware klus zijn om gewoon te winkelen en zomaar één te kopen. De meeste mensen hebben niet de kennis en de tijd om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Hierdoor is het makkelijk om een verkeerde keuze te maken.

In mijn blog zal ik proberen uit te leggen welke functies er zijn en wat je ermee kunt. Zodat jij straks precies weet welk product het beste bij jouw behoeften past. Kortom, het eerste wat je moet doen is: voor welke werkzaamheden wil je de laser gebruiken?

Heb je het apparaat alleen binnenshuis nodig of juist buitenshuis, of zelfs beide? Dit ligt aan de toepassingen waarvoor je de laser nodig hebt. Gaat het bijvoorbeeld om ondergrondse pijpleidingen aanleggen of om een gordijnrails in een eetkamer te bevestigen? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen welk product geschikt is voor jou.

libel waterpas

Wat worden bouwlasers voor gebruikt?

Ze worden gebruikt bij verschillende toepassingen waarbij een nauwkeurige waterpas-referentie nodig is.

Denk hierbij aan het installeren van plafondtegels, het installeren van stoelleuningen in een eetkamer, het installeren van stopcontacten voor stroomvoorziening in een huis in aanbouw.

Sommige taken zijn klein, zoals het waterpas ophangen van een schilderij aan de muur. Andere werkzaamheden zijn groot, zoals: het installeren van een rioolbuis of het maken van een indelingsplan voor een nieuw gebouw.

bouwlaser

Binnen toepassingen van de laserwaterpas

We hebben even op een rijtje gezet voor welke binnen toepassingen de lasers gebruikt kunnen worden:

  • Lijn en loodrecht plaatsen van wanden en muren
  • Vloeren leggen
  • Bevestig uw laser aan een wand- of plafondmontage voor eenvoudige installatie van het plafond
  • De deur- of raamhoogte controleren
  • Verlaagde plafonds installeren
  • Een gordijnrails installeren
  • Het perfect uitmeten van wandplanken, kasten, schilderijen en sierlijsten.

De buitentoepassingen

Dit zijn verschillende toepassingen waarvoor je de laser buiten kunt gebruiken:

Lasers kunnen palen en balken, hekken en veranda’s gemakkelijk controleren en nivelleren

  • Voor metselwerk
  • Je kunt landhoogtes controleren
  • Lasers met een Hellings mogelijkheid kunnen de helling instellen voor een goede drainage en irrigatie

Bij het selecteren van een bouwlaser kijk je niet alleen naar de toepassingen, maar ook naar er wordt ook onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten lasers. Zo heb je kruislijnlasers, roterende lasers en puntlasers. Voor afstanden tot 150 meter kun je beter kiezen voor een lijnlaser en bij grotere afstanden kun je beter kiezen voor een roterende bouwlaser. Dit zijn de standaard vuistregels, maar het kan altijd variëren.

Laten we eerst de basismodellen bespreken. De volgende waterpasinstrumenten zenden hun lasers op verschillende manieren uit

Laserevolutie

Puntlasers

Deze lasers produceren een enkele of meerdere referentiepunten op de muur of het werkoppervlak. Ze werken net als een referentiepunt of een schietlood.

Kruislijnlasers

Een ander type is de kruislaser. Dit instrument projecteert één lijn of een kruis op de muur. Meestal projecteren lijnlasers alleen waterpaslijnen in één richting. Op een enkele muur of werkruimte. De kruislaser wordt veelal binnenshuis gebruikt en zijn meestal klein van formaat.

kruislaser puntlaser

Roterende laser

Het laatste type is een roterende laser. Dit apparaat projecteert de laserlijn op en roterende manier. Roterende lasers zenden meestal een niveaulijn rond de hele kamer in 360 graden uit. Bouwlasers zijn meestal een beetje groter en zijn gemonteerd op stevige landingsstatieven. Sommige varianten kunnen op hun zijkant worden gelegd, zodat ze ook een verticaal vlak kunnen projecteren.

De rotatie van een de laser doet het menselijk oog denken dat het een lijn rond de kamer ziet. Vandaar de naam rotatielaser. Bijna alle lasers kunnen binnen gebruikt worden. Wil je de laser buiten gebruiken? Dan heb je een handontvanger nodig. Dit komt omdat het menselijk oog de laser buiten bij daglicht niet meer dan een paar meter kan zien.

Met de uitleg over welke laser er zijn en hoe ze hun laser projecteren duiken we nu nog een beetje dieper in de materie. Hieronder vertel ik over de verschillende functies van de laserwaterpas.

Handmatig nivellerende lasers

Een handmatige waterpaslaser vereist dat de operator de unit handmatig waterpas zet door de schroeven van de unit te draaien en de unit waterpas te stellen door naar de bubbel in de libel te kijken.

Zelfnivellerende en automatisch nivellerende lasers

Een zelfnivellerende laser vindt automatisch het waterpas niveau binnen een gespecificeerd bereik. Sommige lasers hebben een libel. Dan voer je zelf de ruwe nivellering uit. Vervolgens zal de laser zelf het fijne nivelleren overnemen. Of je kunt de laser dichtbij het niveau instellen, zodat de laser zelf verder kan nivelleren.

Daarnaast zullen veel zelf nivellerende lasers weer opnieuw gaan nivelleren als de installatie of het platform per ongeluk wordt onderbroken.

Wees alert dat er bij sommige lasers wordt vermeld dat ze zelf nivellerend zijn, maar dat het daadwerkelijk om automatische nivellering gaat. Dit zijn twee verschillende dingen en betekenen dus ook twee verschillende dingen.

De termen “zelfnivellering” en “automatische nivellering” hebben de neiging om met elkaar in conflict te komen als je er nog niet zoveel verstand van hebt. We raden je aan om de tijd te nemen om goed te lezen of om advies te vragen.

zelf nivellerende laser
roterende laser

Horizontale lasers

Een laser met horizontale straal straalt slechts een enkele laserstraal uit de laserbaak

 

Horizontaal/verticaal

Dit type kan zowel verticale als horizontale laserlijnen projecteren.

Hou er rekening mee dat deze term eigenlijk gewoon betekent dat de laser zijn normale vlak en een referentiepunt kan produceren, zoals een loodrecht punt op het plafond.

Vaak kan de laser niet tegelijkertijd een horizontale en verticale lijn produceren. De meeste roterende lasers zijn horizontaal of verticaal (de een of de ander, niet beide). Horizontaal/verticaal is gewoon een andere straal, niet noodzakelijkerwijs een ander “vlak”, omdat de tweede straal ook gewoon een “punt” referentiepunt zou kunnen zijn.

Handontvanger

Een belangrijk onderdeel van een roterende laser is de ook een handontvanger. Dit worden ook wel laserontvangers genoemd. Meestal is een laser ontvanger vereist als je buiten met werkt. Dit omdat de laserlijn moeilijk zichtbaar is overdag. De meeste detectoren produceren geluid, een korte pieptoon wanneer je bijna op het waterpasniveau bent. Wanneer het waterpasniveau is bereikt hoor je een constante pieptoon.

Vaste versus variabele rotatiesnelheden van roterende lasers

Roterende lasers hebben een vaste rotatiesnelheid of een variabele rotatiesnelheid. RPM (Rotations Per Minute) staat voor het aantal keren dat de laser in één minuut roteert.

De meeste roterende lasers hebben een vast toerental of een variabel toerental.

Een snellere RPM is slechter zichtbaar maar heeft een groter bereik. Een langzame RPM gaat niet zo ver maar is wel beter zichtbaar.

Gebruik binnen een langzamer toerental omdat de straal zo gemakkelijker te zien is. Buiten kun je een sneller toerental gebruiken omdat je dan een groter bereik nodig hebt.

kruislijnlaser

Tot slot

De laserniveaus die we zojuist hebben besproken, zijn beschikbaar met verschillende functies. We raden je aan de tijd te nemen om te beslissen voor welke toepassingen je het instrument wil gebruiken. Bekijk de specificaties, zoals het bereik van de laser en meer.

Het kan een zeer handige gereedschapstool zijn, waardoor je sneller en nauwkeuriger kan werken. Maar dan moet je wel de juiste kiezen. Vraag daarom ook gerust om advies bij de winkel waar je het product gaat kopen.

We hopen dat deze blog je heeft geholpen iets te leren over de laserinstrumenten en hoe ze werken.