Het verplaatsen van zware materialen vraagt om een veilige werkwijze. Daar horen ook hoge kwaliteit hijsbanden bij, die geschikt zijn voor probleemloos dragen van zware lasten. Daarom geven we je wat meer achtergrondinformatie over hijsbanden, zodat je weet hoe je veilig aan de slag kunt gaan met je hijsklussen.

De kleur bepaalt het draaggewicht

Bij veel artikelen kies je een bepaalde kleurvariant, domweg omdat je dat de mooiste kleur vindt. Als het gaat om het kopen van hijsbanden, raden we je aan om die werkwijze nooit te hanteren. De kleur van een hijsband geeft namelijk aan hoeveel zo’n band kan dragen. Hieronder zie je wel maximale gewicht hoort bij de verschillende kleuren:

 • Paars: 1 ton
 • Groen: 2 ton
 • Geel: 3 ton
 • Grijs: 4 ton
 • Bruin: 6 ton
 • Blauw: 8 ton
 • Oranje: 10 ton

Wat zegt dit maximale gewicht nou precies? De gecommuniceerde werklast is normaal gesproken slechts 14,3% van de breekkracht. Een maximumgewicht dat zeven keer hoger ligt dan het aangegeven draaggewicht, zou dus nog geen ongelukken opleveren. Desondanks is het verstandig om het maximale gewicht nooit te overschrijden, zodat je verzekerd bent van veilig gebruik.

Hijsband 2 ton

Kleur: Groen
2,35
 • werklast: 2 ton
 • breekkracht 14000kg
 • UV Bestendig
 • band 100% polyesterhijsband 2 ton groen

Hijsband 3 ton

Kleur: Geel
3,40
 • werklast: 3 ton
 • breekkracht 21000kg
 • UV bestendig
 • breedte 90mmhijsband 3 ton geel

hijsband 4 ton

Kleur: Grijs
8,95
 • werklast 4 ton
 • draagkracht 28000kg
 • UV bestendig
 • dikte 6mmhijsband 4 ton grijs

Hijsband 5 ton

Kleur: Rood
12,50
 • werklast 5 ton
 • breekkracht 35000kg
 • UV Bestendig
 • breedte 150mmhijsband 5 ton rood

hijsband 6 ton

Kleur: Bruin
15
 • breekkracht 42000kg
 • werklast 6 ton
 • breedte 160mm
 • UV bestendighijsband 6 ton

Hijsband 8 ton

Kleur: Blauw
22,25
 • werklast 8 ton
 • UV bestendig
 • breekkracht 56000kg
 • breedte 220mmhijsband 8 ton

Hijsband 10 ton

Kleur: Oranje
50
 • UV bestendig
 • breekkracht 70.000kg
 • werklast 10 ton
 • breedte 300mm hijsband 10 ton

Materiaal

Fabrikanten van hijsbanden maken gebruik van topkwaliteit materialen. Meestal zijn banden gemaakt van polyester, de band is dan voorzien van een bruin label. Een polyamide band is te herkennen aan een blauw label. Dan zijn er nog de polypropyleen banden met een bruin label. Op het materiaal zijn vaak zwarte strepen geplaatst. Elke zwarte streep staat voor een ton draagvermogen. Een band met 5 zwarte strepen kan dus 5 ton dragen.

Veilig hijsen met een EKH certificaat

 

Dat er voor hijsbanden een keurmerk bestaat, is natuurlijk niet heel vreemd. Het zal je maar overkomen dat een hijsband breekt! De keurmerken worden toegekend door de vereniging EKH, wat staat voor Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen. Deze vereniging is in 1993 opgericht door een aantal branchegenoten. Wanneer je een hijsband bestelt met een EKH certificaat, weet je dat de band voldoet aan de nieuwste eisen. Want ja, deze eisen worden voortdurend onder de loep genomen en waar nodig aangepast.

 

Controle voor veilig gebruik

 

Wie werkt met hijsbanden, dient een aantal voorschriften in acht te nemen. Zo mogen kunststof banden alleen gebruikt worden bij temperaturen tussen -40 graden en +100 graden. Te allen tijde moet de gebruiker voorkomen dat een hijsband wordt aangetast door chemische middelen, zoals verf. Daarnaast dient een band vrij te zijn van zand, cement en vet. Dit voorkomt een snelle slijtage. 

 

Het gebruik van natte of zelfs bevroren banden is daarnaast allesbehalve verstandig. Controleer ook of de band is beschadigd door insnijden of inbranding, bijvoorbeeld door het gebruik van snijgereedschap of lasapparaten. Tegenwoordig zijn de meeste banden UV bestendig. Let hier even op voordat je gaat bestellen. Ook is het van belang om hijsbanden na gebruik altijd op te hangen, in plaats van neer te leggen.

 

Maar er zijn meer factoren om op te letten. Zo moet een label met de maximale draaglast altijd zichtbaar blijven, net als een keuringssticker of label. Een hijsband moet jaarlijks gecontroleerd worden door een EKH erkend bedrijf. Twijfel je tussendoor over het gebruik van een band? Schakel dan ook een inspecteur in.