Om de concurrentie af te troeven, zijn bedrijven altijd op zoek naar manieren om efficiënter te werken. In de industrie is dat natuurlijk niet anders. Daarom worden gereedschappen doorlopend verbeterd, zodat werkzaamheden sneller en voordeliger afgerond worden. Een mooi voorbeeld zijn cirkelzaagmachines, die tegenwoordig al in volledig geautomatiseerde uitvoeringen bestaan. Klaassen Machines is gespecialiseerd in de verkoop van hoge kwaliteit professionele cirkelzaagmachines.

Een lange geschiedenis

Al in 1777 werd de cirkelzaag gepatenteerd in Engeland. Het is dus een product met een lange geschiedenis. Daarbij moet gezegd worden dat er nogal wat discussie is over wie dit type zaag heeft uitgevonden, voor zover dat nu nog van belang is. In de begintijd werden ze bijvoorbeeld door molens aangedreven. Tegenwoordig worden cirkelzagen gebruikt voor het afkorten van allerlei soorten materiaal, zoals hout, aluminium en kunststoffen. Zelfs voor het aanpassen van bijvoorbeeld tegels bestaan speciale cirkelzagen.

Van handmatig tot volledig geautomatiseerd

Natuurlijk zijn er de bekende handcirkelzagen. Zoals de naam al aangeeft kun je deze zagen nog ouderwets met de hand bedienen. Daarom zie je ze niet alleen bij professionals, want de handcirkelzagen zijn ook bij bouwmarkten te koop voor de consument. Steeds meer van die apparaten zijn uitgerust met een accu, zodat gebruik ook mogelijk is zonder stroomaansluiting in de omgeving. 

Moeten er wat grotere platen doormidden worden gezaagd? Dan is de tafelcirkelzaag een handige oplossing. Zo’n apparaat is natuurlijk wel een stuk forser, waardoor deze dus ingebouwd moet worden in een tafel. Wanneer een cirkelzaag wordt gebruikt voor het inkorten van bijvoorbeeld latten, buizen en balken, spreekt men ook wel van een afkortzaag.

In de industrie tref je veel meer geavanceerde cirkelzagen aan, waaronder aluminium zaagmachines. Afhankelijk van het type zijn de machines deels geautomatiseerd. Je stopt er jouw materiaal in, kiest een programma en de zaag doet zeer nauwkeurig zijn werk.

Oog voor veiligheid

Wie een cirkelzaag aan het werk ziet, kan daar een wat angstaanjagend gevoel van krijgen. Dat is niet geheel onlogisch, want er zijn in de geschiedenis heel wat ongelukken mee gebeurd. Je kunt zelf wel bedenken wat er gebeurt als je lichaam in aanraking komt met een draaiend zaagblad. Daarom ligt de focus bij veel apparaten steeds meer op veiligheid.