Je bent al een tijdje op zoek naar je droomwoning, maar je kunt het maar niet vinden. Gelukkig zijn er nog andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld een huis laten bouwen. Hierbij heb je een ruime keuze uit verschillende woningtypes, maar je kunt de woning ook zelf ontwerpen samen met een architect. Voor veel mensen gaan hun dromen in vervulling op het moment dat zij een nieuwe woning laten bouwen. Het is natuurlijk altijd al een pré wanneer je de eerste bewoner bent en dan heb je het ook nog eens zelf laten bouwen! Maar de grote vraag is: waar begin je? In mijn blog geef ik een aantal handige tips waar je rekening mee kunt houden. Zo kun jij probleemloos jouw bouwavontuur aangaan!

#1 Take your time!

Rome is niet in één dag gebouwd, net zoals jouw droomhuis. Een huis bouwen is niet iets wat je iedere dag doet. Vaak doen mensen dit maar één keer in hun leven. Daarom is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen en niks te overhaasten. Er komt namelijk veel kijken bij het bouwen van een huis. Hierdoor moet je veel keuzes maken. En je raadt het al, hoe meer keuzes, hoe moeilijker het is om een knoop door te hakken. Alles is mogelijk, omdat je je eigen woning laat bouwen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat het niet te overweldigend wordt allemaal. En neem hier ook vooral je tijd voor!

Woning laten bouwen

#2 Inspiratie, inspiratie en nog eens inspiratie!

Nu het plan er is om een eigen huis te bouwen is het belangrijk om goed om je heen te gaan kijken. Wat vind je mooi? Hoe wil je dat jouw droomhuis eruit komt te zien? Je kunt kijken naar wat voor soort woning je wil. Wil je een schuurwoning laten bouwen? Of wil je een complete villa bouwen? Wanneer je ergens op visite gaat zal geen bezoekje meer hetzelfde zijn. Je kunt overal inspiratie opdoen! Daarnaast is Pinterest je beste vriend. Dit social mediakanaal staat vol met inspiratie. Let goed op de indeling en hoe groot de ruimtes zijn. Wat zijn jouw behoeften hierin?

#3 Vraag om tips!

Er zijn veel mensen die jou al voor zijn gegaan. Die hebben hun bouwavontuur er al opzitten of zitten er misschien nog middenin. Ik raad je aan om juist deze mensen om raad te vragen. Zij zijn vaak tegen dingen aangelopen gedurende het proces, waar ze zich bijvoorbeeld niet op konden voorbereiden. Maar ze kunnen jou hier wel voor waarschuwen! Het is daarom altijd handig om even om je heen te kijken en wat rond te vragen. Zo voorkom je dat jij bijvoorbeeld ook een veelgemaakte fout maakt.

Huis laten bouwen

#4 De levensfase

Ook een belangrijke tip: in welke levensfase zit je nu? En in welke levensfase zit je over een paar jaar? Zoals ik al eerder benoemde, je laat niet ieder jaar een nieuwe woning bouwen. Daarom is het belangrijk dat je huis nu bij je levensfase past, maar over een paar jaar ook nog. Op deze manier kun je zolang mogelijk plezier beleven van jouw droomhuis.

Vraag jezelf af hoeveel ruimtes je nodig hebt en wat de functie van die ruimtes moet zijn. Denk hierbij aan een kinderkamer of iets dergelijks. Heb je nu nog geen kinderen en droom je van een groot gezin. Zorg dan voor genoeg slaapkamers en een ruime keuken waar je later met zijn allen kunt koken en eten. Ben je iemand die ontspanning belangrijk vindt? Zorg dan voor een ruime badkamer met ligbad en/of sauna.

#5 Concretiseren

Maak je woonwensen zo concreet mogelijk. Zorg ervoor dat je alle Pinterest afbeeldingen op één plek bewaart. Net zoals alle aantekeningen en notities die betrekking hebben op jouw droomhuis. Dit kun je vervolgens gemakkelijk in één keer presenteren aan jouw projectmanager.

bungalow laten bouwen

#6 Het budget

Niet geheel onbelangrijk, het budget.. Het realiseren van jouw droomhuis is niet goedkoop. Of je er nu kiest voor een twee onder 1 kap woning laten bouwen of voor een grote villa. Het gaat veel geld kosten. Laat je hierom goed informeren en adviseren door een hypotheekadviseur, zodat je precies weet wat je budget is.

Aan de hand hiervan kun je een begroting opstellen, waarbij je natuurlijk rekening moet houden met de volgende punten: notariskosten, dubbele lasten (indien van toepassing) en een post onvoorzien.

#7 Bezuinigen

Wanneer er veel kosten zijn is het natuurlijk aantrekkelijk om te gaan bezuinigen. Dit is in eerste instantie een goed idee, tenzij je gaat bezuinigen op de verkeerde dingen. Sommige herstelwerkzaamheden kunnen behoorlijk duur uitvallen dus dan kun je het beter in één keer goed doen.

Als je toch wil bezuinigen doe dit dan op dingen, zoals: tijdelijke goedkope gordijnen. Dit heeft namelijk geen invloed op de kwaliteit van de woning. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn handige tips. Veel succes met het realiseren van jouw droomwoning!