5 tips om jouw droomkeuken te ontwerpen

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Dit is niet altijd even makkelijk! Een goed ontwerp is onmisbaar voor iedere praktische moderne keuken. Hiervoor zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Denk onder andere aan het gebruik, budget en de uitstraling. Of je nu besluit om alles uit handen te geven of lekker zelf aan de slag gaat, met deze handige tips moet je sowieso rekening houden!

#1 De ruimte en het budget

Het eerste waar je natuurlijk naar kijkt is de beschikbare ruimte en het budget. Heb je maar weinig ruimte tot je beschikking? Dan is het misschien niet heel handig om voor een kookeiland te kiezen. Heb je juist veel ruimte? Dan is het belangrijk dat je de juiste afstanden hanteert. Bijvoorbeeld tussen je koelkast en het vuur waarop je kookt. Het maakt niet uit wat de beschikbare ruimte is, je moet er rekening mee houden! Een handige tip: stem van tevoren af wat het budget is dat je aan je keuken wilt besteden. Hiermee voorkom je onverwachte hoge kosten.

Wil je graag geadviseerd worden door een expert? Er is altijd een Bakker Postma in jouw regio. Of het nu gaat om een keuken in Dokkum of een Keuken in Lemmer. Beschikbaar in heel Friesland!

Keuken tips

#2 De indeling van je keuken

De indeling van je keuken is ook een belangrijk onderdeel. Dit moet namelijk niet alleen mooi, maar ook nog eens praktisch zijn. De perfecte keukenindeling bestaat altijd uit vijf zones. Hieronder licht ik de zones toe:

 1. Voorbereidingszone
  Tot deze zone behoort onder andere het werkblad waarop je je maaltijden voorbereidt. Logischerwijs bevindt deze zone zich tussen de kookzone en de afval/spoelzone. Zo kun je gemakkelijk schakelen tussen het bereiden van je eten, het weggooien van restafval en het voorbereiden van je eten.
 2. Afval/spoelzone
  Dit kun je zien als dé opruimzone. De spoelbak is het centrale punt.
 3. Kookzone
  This is where the magic happends! Hier maak je je maaltijden klaar. De kookplaat is hier het centrale punt. De kookzone moet zich naast de voorbereidingszone bevinden, zodat je makkelijk kunt schakelen. Een handige tip: plaats je potten en pannen zo dichtbij mogelijk!
 4. Opbergzone
  Dit is de plek waar je alles opbergt. Denk aan je mixer, keukenschalen, potten, pannen en meer. Hiervoor geldt geen speciale centrale plaats. Wel is het handig om je potten en pannen, zoals ik hierboven al benoemde, zo dicht mogelijk bij de kookzone te bewaren!

De denkbeeldige keukendriehoek

Het is belangrijk om rekening te houden met de keukendriehoek. Dit is de denkbeeldige driehoek tussen het kookvuur, de koelkast, de spoelbak en het gebied waar de meeste activiteiten in de keuken plaats vinden. Een keukenontwerper houdt altijd rekening met deze driehoek en zorgt voor een vrije doorloop. Zorg ervoor dat de afstanden niet te kort zijn, want dan heb je te weinig bewegingsruimte. De afstand moet ook niet te lang zijn, want dat is ook niet praktisch.

inrichting keukens

#3 De vorm van je keuken

Je kunt tegenwoordig kiezen tussen veel verschillende keukenvormen. Hieronder benoem ik een aantal:

 1. De rechte keuken
  Hierbij staat alles tegen 1 wand naast elkaar op één rechte lijn. De rechte keuken neemt weinig ruimte in beslag en is dus ideaal wanneer je niet veel ruimte hebt.
 2. De L-vorm
  Dit is een vorm die we steeds vaker zien en misschien wel één van de populairste keukenvormen. Je kunt de keuken in iedere ruimte plaatsen en je kunt er heerlijk praktisch in koken. Dit komt doordat de afstanden minimaal zijn.
 3. De U-vorm
  Hierbij loopt de keuken tussen drie verschillende wanden. Je hoeft hierdoor minimale afstanden af te leggen en je hebt sowieso voldoende opberg- en werkruimte. Let wel op dat er genoeg afstand zit tussen de twee delen die tegenover elkaar staan!
 4. De Parallelle keuken
  Deze keuken bestaat uit twee delen die recht tegenover elkaar staan. Hierbij is het belangrijk dat de afstand niet te groot is. De minimale afstand die je hiervoor kunt aanhouden is 1 meter/1.20 meter.
 5. De keuken met kookeiland
  Ook deze keukens zijn tegenwoordig enorm populair. Het is zeer geschikt voor wanneer je een grote open ruimte tot je beschikking hebt. Het geeft een extra dimensie aan je kook- en woonruimte.

Bekijk hier de nieuwste keukentrends van 2020 op Pinterest.

Keuken

#4 De keukenkasten

Iedereen kent het wel, overvolle keukenkastjes. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor genoeg kastruimte. Vraag jezelf van tevoren af wat je allemaal wilt opbergen. Heb je bijvoorbeeld een aparte vitrinekast voor je servies of wil je het servies opbergen in je keukenkasten? Wil je je waterkoker op het aanrecht? Of berg je het apparaat liever op? Daarnaast zijn er allemaal verschillende type kasten waar je uit kunt kiezen:

 • Hoekkasten
 • Rolluikkasten
 • Ladekasten
 • Bovenkasten
 • Kolomkasten

En dan nog niet gesproken over de materialen en kleuren van je keukenkasten. Dit bepaalt uiteindelijk de look van je keuken. Materialen die veel gebruikt worden zijn fineer, kunststof, lak en massief hout. Je keuze hangt af van meerdere factoren. Denk aan je budget, stijl en je kookgewoontes. Een tip met betrekking tot de kleur: plaats je de keuken in een kleine ruimte? Kies dan voor een lichte kleur. De keuken en ruimte lijken dan optisch groter!

keukens

#5 Het werkblad

Keukenwerkbladen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Welk type mensen kiezen hangt veelal af van het budget. Je kunt kiezen uit verschillende materiaalsoorten. Hou er rekening mee dat een werkblad, hygiënisch, kras-, hitte- en vlekbestendig moet zijn. Ik heb de populairste materialen voor je op een rijtje gezet:

 • Composiet
 • Kunststof
 • Inox
 • Beton
 • Hout
 • Graniet

Daarnaast moet je kijken naar de hoogte van het werkblad. De ideale hoogte is vastgesteld op 90 tot 95 cm. De minimum dikte die wordt aangeraden is vaak minimaal 3 centimeter. Om een lange levensduur te kunnen garanderen kun je je het beste laten adviseren door een adviseur.