De executieveiling van een huis kan jou de kans geven om voordelig een nieuwe woning te kopen. Een huis gaat dan in de verkoop, bijvoorbeeld omdat de huidige eigenaar de hypotheek niet kan betalen. Vervelend voor de eigenaar, want het is echt het laatste middel wat ingezet wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan een veiling. Een voordeel is dat jij je online kunt oriënteren op huizenOverweeg jij je kan te pakken bij een executieveiling? Wij leggen je wat meer uit over deze methode.

Zorg dat je financiën op orde zijn

Wanneer je wilt gaan bieden bij een executieveiling, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op financieel gebied. Misschien is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen, zodat je op de hoogte bent van alle risico’s en mogelijkheden. Je moet in ieder geval goed op de hoogte zijn van je eigen budget, want alleen zo kun je veilig meedoen met de veiling. 

De koop is onherroepelijk

Een executieveiling is natuurlijk een mooie kans om goedkoop een huis te kopen. Ben je goed voorbereid? Gelukkig, want bij deze verkoopmethode is het niet mogelijk om je koop te annuleren. Inderdaad, bij een reguliere verkoop is er wel een bedenktijd. Daarom benadrukken we dus ook dat je goed voorbereid moet zijn.

De procedure van een executieveiling

Het eerste deel van de veiling is er alleen om de inzetprijs vast te stellen. Dit deel wordt de veiling bij opbod genoemd. Het kan zijn dat de hoogste bieder de eigenaar van het huis wordt, maar dat hoeft niet. Er volgt namelijk een veiling per afslag. Hierbij zal de veilingmeester beginnen met een bedrag dat hoger ligt dan het eerder vastgestelde bedrag. Hij of zij gaat aftellen, waarna een koper ´mijn´ kan roepen. Indien niemand dit doet, gaat het huis weg voor de eerder vastgestelde prijs.

Na de veiling

Stel, je hebt het huis weten te bemachtigen. Hoe gaat het dan verder? Normaal gesproken zal je binnen enkele dagen een aanbetaling moeten doen. Dit is meestal een vijfde deel van het totaalbedrag. Zorg er dus voor dat je hier op voorbereid bent. De volledige betaling volgt doorgaans ook binnen enkele weken na de veiling.

Vraag een deskundige

Vind je het kopen van een woning via een executieveiling interessant? Dan kun je natuurlijk gaan bieden wanneer er een aantrekkelijk huis wordt aangeboden. Maar het kan ook zijn dat je er graag hulp bij hebt. In dat geval is het vanzelfsprekend verstandig om een deskundige in te schakelen, zodat je altijd een weloverwogen beslissing kan nemen.